İçinde

EfsaneEfsane

Evcil Hayvanlarda Obezite

Evcil hayvanlarda son dönemlerde çok fazla görülen obezitenin en temel sebebi alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki dengesizlikten kaynaklı evcil hayvanımızın harcayabileceğinden daha fazla kalorili bir şekilde beslenmesidir.

Bununla birlikte yaşı ilerleyen hayvanlarda obezite oluşma riski de oldukça yüksektir, zira normalde harcadığı enerjiyi yaş aldıkça harcayamayacak hale gelir ve aynı oranda mama tüketmeye devam ederse ister istemez kilo almaya başlar. Dengesiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, yüksek kalorili yiyecekler, sürekli değişen ve stabilitesi olmayan bir diyet tarzı ve fazla ödül maması tüketimi de obeziteyi tetikleyen diğer faktörler arasındadır.

Teşhisi

Haftada 1 olmak suretiyle düzenli olarak evcil dostumuzun kilosunu ölçerek sıradışı bir artış olup olmadığını takip edebilir, böyle bir artış ile karşılaşmanız durumunda ise hemen veterinere başvurabilirsiniz.

Eğer kedinize obezite teşhisi konulursa bu, kedinizin vücut ağırlığının normallerin yüzde 10-15 üstünde olduğunu gösterir. Kedilerde 9 üzerinden yapılan vücut endeksi testinde eğer kediniz 7’nin üzerinde bir puan alırsa, obez demektir. Bu endeks köpeklerde 12 üzerinden 9 puan alırsa obez demektir.

Tedavisi

Obezitenin tedavisinde öncelikli olarak günlük alınan kalorinin azaltılması gerekir. Bunun yanında daha fazla hareket etmesini sağlayacak bir program oluşturulmalıdır.

Günlük alınan kaloriyi azaltmak için olan diyetler yağ oranı düşük, ancak protein ve lif bakımından zengin olan diyetler genellikle en etkili diyetler olup en sık tercih edilenler arasındadır. Bu tip bir rejim metabolizmanın daha hızlı çalışmasına olanak sağlayarak tokluk hissini körükler ve enerji tüketimini hızlandırır.

Rapor

Ne düşünüyorsun?

ÜsTeğmen

Samed SAYDAN tarafından yazılmıştır.

Yavru Köpeklerde Beslenme ve Mama Seçimi

İran Siyam ve British Shorthair Kedilerinde Kalça Displazisi