Bugün kedilerde en çok rastlanan hastalıklardan birinden bahsedelim istedim. Kedisinin derisinde kırmızılık gören kişilerin aklıma ilk gelen şey “Acaba mantar mı?”
Ringworm yani mantar hastalığının temel etkeni genelde “Microsporum canis” adlı bir mantardır. Bu etken kedi derisinde kızarıklıklar meydana getirir. Genelde kedilerin toplu olarak bulunduğu yerlerde bu enfeksiyona yakalanmaları olasıdır. Çünkü kediler birbirleriyle sürekli temas halindedir. Mantar sonucu yüz, sırt, kuyruk, göğüs gibi yerlerde tüylerin döküldüğü ve halka şeklinde bir açılma meydana geldiği izlenir. Kedilerde görülen mantarın ilk belirtileri ise; kedinin cildi üzerinde sarı kabuklanmalar, tüy dökülmesi ve ciltte kızarıklıktır. Bu tür belirtiler göründüğünde kedinizi hemen bir veterinere götürmelisiniz. Çünkü mantar enfeksiyonu çok hızlı şekilde vücuda yayılabilmektedir.
Ama dikkat etmek gerekir ki mantar insanlara da bulaşır. İnsanlarda da kedilerdeki bu halka şeklindeki kızarıklıkların benzerleri görülür ve ekzema, uyuz tarzı sorunlarla karışabilir.
Mantar başka nasıl bulaşır, mantarı ne tetikler?
- Başlıca bulaşma şekli elbette temastır. Mantar olduğundan şüphelendiğiniz hayvanla teması kesmeniz gerekir.
- Vitamin eksiklikleri ve kış mevsimi hastalığın ortaya çıkmasını artırıcı nedenlerdendir.
- Hijyen kurallarına uyulmadan yapılan tıraşlar da hastalığın bir kediden diğerine aktarmada etkilidir.
- Yanlış ilaç kullanımı da mantarı tetiklemektedir. Veteriner hekiminize danışmadan kullanacağınız her ilaç veya krem tarzı uygulamalar mantarı daha da ileri seviyeye taşıyabilir.
Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?
Veteriner hekimin kediyi fiziksel muayenesi ve bunun dışında yapılan tam kan, biyokimyasal testler ve idrar testleri ile mantar teşhisi mümkündür.
Mantar nasıl tedavi edilir?
Mantar kendi kendine geçebilecek bir şey olsa bile çok çabuk ve hızlı yayılan bir etkendir. Bu yüzden tedavi edilmesi gerekir. Kedilerde mantar hastalığı pomadları ve/veya ağız yolu ile alınacak ilaçlarla hem kedi hem de insan tam olarak tedavi olur. Ayrıca kedilerde kullanılan aşısı da vardır. Bunların yanı sıra esas önemli konu kedilerin korunmasıdır.
Sirke güçlü mikrop ve mantar karşıtı özelliklere sahip olması yönüyle mantar hastalığında faydalı olabilmektedir. Mantarın meydana geldiği bölgenin sirkeli su ve batikon ile temizlenmesi mantarın ilerlemesini bir süreliğine durdurabilir.
Tedavisiz bırakılan mantar hastalığı yavaş yavaş tüm vücuda yayılıp egzama, uyuz ve sedef gibi birçok zor cilt hastalıklarına sebep olabilir. Bu tür enfeksiyonlar kedinin tüm tüylerinin dökülüp deriyi kızartabilir. Mantar ilerlerse lenflerde iltihaplanmaya ve çok daha ilerisi ‘Fil ayağı’ hastalığına neden olabilir.
Peki mantardan korunma yolları nelerdir?
- Mantar bulunan bir kedi yanında başka bir kedi varsa onlardan ayrı tutuşmalı.
- Kullandığı ve temas ettiği malzemeler diğer canlılara temas etmemeli.
- Deri döküntüleri ve tüyler uzaklaştırılmalı.
- Kedi ile teması bulunan malzemeler dezenfekte edilmeli veya hiçbir şey yoksa sabunlu su ile yıkanmalı.
- Korunma yollarından bir diğeri ise evcil hayvanımızın iyi beslenmesi, vitamin değerlerinin dengeli olmasıdır.
Unutmamak gerekir ki mantar bağışıklık sistemi az geliştiği için yavru kedilerde, immunsupresif, yaşlı hastalıklı, şiddetli stres altındaki kedilerde ve özellikle Chinchilla ve Persian gibi uzun tüylü kedilerde daha sık görülür. Lütfen mantardan şüphelendiğiniz kedinizi bir an önce veteriner hekime götürün ve tedaviye başlayın. Tedavi hızlı yanıt verebildiği gibi kimi zaman kronikleşip uzun süre devam edebilir.