İçinde

ÖfkelendiriciÖfkelendirici ÜzüntülüÜzüntülü TatlıTatlı EfsaneEfsane AşkAşk Aman AllahımAman Allahım

Köpeklerde Çapraz Bağ Kopukları

Öncelikle çapraz bağ nedir? Nerede bulunur?

Her diz ekleminde bağ dokuda yapılma iki adet bant vardır, bu çapraz bağlar olarak adlandırılır. Bunlar diz ekleminin altında ve üstündeki kemikler olan femur ve tibia’yı birbirine bağlar ve diz oynar bir eklem olarak rahatça çalışır. Bu iki banda çapraz bağ denmesinin sebebi ise diz ekleminin içinde birbirleri üzerinde çapraz şekilde seyretmeleridir. Bir ligament diz ekleminin içinden dışına, diğeri de dışından içine doğru bağlanır.

https://patipedia.com/wp-content/uploads/2018/02/acl-petmd-com.jpg

Köpeklerde çapraz bağ hastalığı (CCLD – cranial cruciate ligament disease), her ırk ve yaştan köpekte görülebilir ve tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlar doğurur. Günümüzde köpeklerde görülme sıklığı artsa da, kedilerde çok nadir gözlenmiştir.

Kraniyal çapraz bağ, köpeklerde arka bacaktaki orta eklem, diz ekleminin en önemli dengeleyicilerinden biridir. İnsanlarda bu bölüm “ön çapraz bağ” olarak anılır. Ancak anatomik olarak benzerlik gösterse de, bu hastalıkta oldukça önemli farklılıkları vardır.

Bu bağ koptuğunda kemik menisküse baskı yapar. Menisküs ise darbeyi emdiği ve yük taşıyıcı özellikleri olduğu için önemli ve aslında zarar görmemesi gereken bir parça.

Çapraz bağda hasar neden oluşur?

Başlıca hasar ciddi fiziksel travmalar ve yaralanmalar sonucu oluşur.

Özellikle yavruluk döneminde yetersiz besleme zamanla bu bağların hafif bir darbede bile zarar görmesine neden olur.

Bu kopuklara özellikle genetik yatkınlığı olan köpek sahiplerinin dikkat etmesi gerekir, onların beslenmesi ve bakımı biraz daha önemli olacaktır.

Peki genetik yatkınlığı olan köpekler hangileri? Newfoundland, Labrador, Akita, Rottweiler, Mastiff, Staffordshire Terrier ırkı köpekleri bu grup içine alabiliriz.

Çapraz bağ kopmasının belirtileri nelerdir?

Çapraz bağları kopan köpek genelde koşarken aniden hareketini durdurur ve çığlık atar. Daha sonraysa bu olayın yaşandığı bacağına ağırlığını vermez ve topallar.

  • Oturup kalkmada güçlük
  • Topallama
  • Bir yere çıkıp zıplarken zorluk çekme
  • Oyun, yürüme ve koşmada isteksizlik
  • Kas kitlesinin gün geçtikçe azalması
  • Diz ekleminde hareketin azalması
  • Şişlik, ağrı
  • Arka bacaklarda görülen tutukluk ve bazen tıklama sesi
https://mediad.publicbroadcasting.net/p/shared/npr/201706/531249910.jpg

Teşhisi nasıl konur?

Çapraz bağ travmalarının tanısında genellikle fiziksel, radyolojik (röntgen) ve artroskopik bulgulardan yararlanılır. “Öne çekmece hareketi testi” ön çapraz bağ lezyonları için en önemli klinik tanı yöntemidir

Veteriner hekim dize kısmi hareketler yaptırarak oradaki eklemin gevşekliğinden bağın koptuğunu anlayabilir. Kesin olarak anlamak içinse röntgen ile ekleme bakılması önemlidir. Bazı durumlarda MR görüntülemede gerekebilir. Bu görüntüleme ile aynı zamanda bu bağ kopukluğuyla seyredebilen artritis olgusu ve eklem içi sıvı birikimi durumu da gözlenmiş olur.

Peki operasyon her zaman gerekli midir?

10 kilodan zayıf olan köpekler operasyon olmadan da iyileşebilir. Köpeğin durumuna bağlı olarak veteriner hekiminiz bunu belirleyecektir. Burada önemli nokta bu hayvanların 2-6 hafta süre ile kafes tarzı dar bir alanda tutulmalarıdır. Hareketlerini kısıtlamak bu kopuğun iyileşmesi için gereklidir.

https://editor.petfriends.social/assets/information_images/resized/723xauto/kopeklerde-kirik-belirtileri-709481420a2410eb9fa2e1781189a6b8jpg.jpg

Ameliyatsız bakım

  • Ameliyat edilemeyen vakalarda ağrı kesiciler, eklem güçlendiriciler, rehabilitasyon ve egzersizlerden faydalanılır.
  • Hekiminizin önermediği hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.
  • Rehabilitasyon süreci alanında uzman bir hekim tarafından planlanmalıdır.

10 kilonun üzerindeki köpeklerse genelde operasyonsuz iyileşemez ve cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyarlar. Operasyonun yapılmaması köpeklerde daha başka sorunlara neden olabilir ve bacaklar kullanılamayacak hale gelebilir. Çapraz bağlar bozulmaya başladıktan sonra geri dönüşü olmayabilir.

Ameliyat olan köpeklerin iyileşme ve hareket kabiliyetini geri kazanma ihtimali ise her şey yolunda giderse %80-90 civarındadır. Bu ameliyattan sonraki bakım dönemi, başarı ve iyileşmenin çok önemli bir kısmıdır. Ameliyat sonrası fiziksel aktiviteye hatta yürüyüşlere ciddi kısıtlamalar getirilir.

https://patipedia.com/wp-content/uploads/2018/02/TPLO.png

Operasyonlarda neler yapılır?

Değişik operasyon teknikleri varsa da genellikle operasyonlar diz ekleminin dışında ek yapay bir ligament yerleştirmeyi hedefler. Büyük ya da çok sportif köpeklerde yeni bir cerrahi teknik de tibial plato düzeyinde osteotomi (TPLO) tekniğidir. Köpeğiniz için en iyi tedaviyi veteriner hekiminiz belirleyecektir.

Rapor

Ne düşünüyorsun?

17 noktalar
Oyla Aşağı oy
Yüzbaşı

Tilbe Su Yapıcı tarafından yazılmıştır.

Birbirinden Güzel Veteriner Hekimlerinden Derleme Bölüm- 1

Brakiyosefali Ve Brakiyosefalik Köpek Irkları