İçinde

KANATLI ETİNİN BESİN DEĞERİ

Kanatlı hayvan etlerinin rengi, vücut bölgelerine ve yaşlarına göre değişir.Fiziksel olarak fazla aktivite gösteren kanatlılarda yüksek myoglobulinden dolayı daha koyu bir et ortaya çıkar.Bu nedenden ötürü boyun ve but etleri daha koyudur.Kanat eti açık, göğüs eti ise daha açık renktedir. Yaşlı broilerde göğüs eti daha koyu olur, sebebi ise Hem, (Hemoglobinde bulunan demirli-porfirin proteindir) dolayıdır.Kanatlı etinin rasyonu kaliteyi etkiler.

Kanatlı eti, ince lifli, bağ doku ve yağ doku oranı azdır.Daha gevrek ve kolay çiğnenebilir.Sindirimi kolaydır ve düşük kalorilidir.B grubu vitamini ve esansiyel aminoasit , doymamış yağ asitleri bakımından zengindir.Kreatin,anserin gibi maddeler içerdiği için iştah açıcıdır.Kanatlı eti hypertansiyonlu ,atherosklerozlu , şişman ve sindirim rahatsızlıkları olan kişilerde uygun bir besindir.20 gram hayvansal protein almak için en az 67 gram tavuk eti yemek gerekmektedir.Aynı yaştan dişi ve erkek broiller karşılaştırıldığında dişi tavuğun göğüs eti daha fazladır.

SU

Yaklaşık olarak broiler eti %71 , tavuk eti % 56 , orta yağlı hindi eti %58 oranında su içermektedir.Genç hayvan eti yaşlı hayvan etlerine ,yağsız etler yağlı etlere göre daha fazla su içerir.

PROTEİN

Tavuk eti kırmızı ete göre daha yüksek oranda protein içerir.Protein oranı vücut bölgelerine göre de değişir.Sindirilebilirlik oranı süt ve yumurtadan sonra gelir.Kanatlı etinin kasaplık hayvan etlerinden daha üstün olmasının nedeni bağ dokudaki total azot miktarının az oluşundan kaynaklanmaktadır.Büyük hayvan etlerinde bağ doku total azotu %2-25 arasında değişirken , kanatlı etlerinde bu oran yaklaşık %1.5 dolaylarındadır.

YAĞ

Etin lezzeti üzerinde çok etkilidir.Kırmızı etten farklı olarak beyaz ette yağ dokusu genelde deri ve deri altında vardır.Yağ oranı az olan kısım göğüs etidir.Yağın yaklaşık %70’i doymamış yağ asitlerinden oluştuğu ve kırmızı ete göre daha yüksek esansiyel yağ asiti içerir.Tavuk eti ile beslenen kişilerin serum kolesterol düzeyi düşük olur ve artheroskleroz olayı önlenebilir.Yağ deride , butta fazla olması kızırtmalık olarak tavuğun but kısmının kullanılmasını sağlar.

VİTAMİNLER

Tavuk eti B grubu vitaminleri bakımından iyi bir kaynaktır.Tavuk karaçiğeri A vitamini bakımından yüksektir.Kanatlı etinde niasin fazladır.

MİNERALLER

Göğüs eti K,P,but eti Fe ,Zn ve Na bakımından daha zengindir.Kırmızı ete göre düşük oranda Na içerir. Hypertansiyonlu kişiler için iyi bir kaynaktır.

KALORİ

Kırmızı ete göre kalorisi düşüktür.Her 100 g için broiller etinde 155,kızartmalık piliçte 200 ve tavuklar 302 kalori içerir.Bu bakımdan kilolu , fazla fiziksel aktiviteli kişiler ve yaşlılar için iyi bir kaynaktır.

Rapor

Ne düşünüyorsun?

AsTeğmen

irfan44vethek tarafından yazılmıştır.

Hikaye Oluşturucu

Tavuk Yeşil Kas Hastalığı