İçinde

TatlıTatlı EfsaneEfsane AşkAşk Aman AllahımAman Allahım

Kedilerde Tüy Dökülmesi ve Yapılması Gerekenler

Çeşitli nedenlerden dolayı oluşan kedilerde tüy dökülmesi sıkça karşılaşılan bir problemdir. Kedilerde tüy dökülmesini aslında fizyolojik (normal) ve patolojik (normal olmayan) olarak sınıflandırmak mümkündür.

Fizyolojik açıdan bakacak olursak ;   Tüylü olan tüm canlılar gibi kedilerde tüylerini değiştirmektedir. Her gün bazı tüyler dökülmekte ve yerine yenileri çıkmaktadır. Tabi ki bu esnada yaşlanmış olan ve vücut tarafından atılan tüyleri bir dökülme olarak görürüz. Özellikle bahar aylarında tüy dökülmeleri çok yoğun olarak görülmektedir.

Kedilerde tüy dökme mevsimi ; Özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsiminin baş ve ortalarında görülür. Çünkü kediler bu dönemde yaza veya kışa hazırlık yaparlar. Eğer yaz geliyorsa kış dönemindeki kalın ve sık tüylerini dökerler, yerine seyrek ve ince tüyler çıkar. Tam tersi kış geliyorsa seyrek ve ince olan tüyler dökülür, yerine kalın ve sık tüyler çıkar.

Patolojik açıdan bakacak olursak ; 

  • Dış parazit kaynaklı (bit, pire, kene, uyuz vb.) hastalıklar.
  • Özellikle deriyi etkileyen mantar hastalıkları.
  • Pyoderma gibi deriyi etkileyen bakteriyel enfeksiyonlar.
  • Çeşitli viral enfeksiyonlar.
  • Hormonal kaynaklı bazı hastalıklar.
  • Çeşitli nedenler ile alerji meydana gelmesi.
  • İç parazitler.
  • Bazı vitamin ve minerallerin eksikliği ve yetersiz alınması.
  • Yanlış beslenme uygulamaları ve beslenme yetersizliği.
  • Stres ve strese neden olabilen tüm faktörler.
  • Bazı iç parazitler.

Tedavi 

Tüy dökülmelerinin altında genellikle başka bir hastalık yattığından dolayı nedeni belirlemek ve nedene yönelik olarak tedavi yapmak gerekir. Bazen çok ciddi olabilmektedir. Bu nedenle vakit kaybetmeden veteriner hekimden yardım istemek gerekmektedir. Genel muayene ve gerekirse laboratuvar muayeneleri ve ileri tanı yöntemleri ile tüy dökülmesinin ana nedeni belirlenmekte ve bu nedene spesifik tedavi seçeneği uygulanmaktadır.

Peki neler yapabiliriz ?

Tüy bakımı şarttır. Uzun tüylü kedi ırkları besliyorsanız kedinizin tüy bakımını mutlaka her gün yapmalısınız. Tüy bakımı derken uygun taraklar ile taramak yeterli olacaktır. Fakat bu durumun düzenli olması şarttır. Aksi takdirde tüylerde keçeleşme ve buna benzer sıkıntılar ortaya çıkacak ve çözüm güçleşecektir.

Beslenme oldukça önemlidir. Kedileri uygun mamalar ile beslemeyi önermekteyiz. Özellikle ev yemekleri veya kalitesiz mamalar ile beslenen kedilerde tüy dökülmeleri görülebilmektedir.

Stres ile ilgili olarak tüy dökülmeleri sık görülmektedir. Bunun metabolizmasını detaylı olarak açıklamaya gerek yok. Ortam değişikliği, sahip değişikliği, ayrılık kaygısı, yalnız kalma, yeni bir kedinin gelmesi, korku gibi tüm stres faktörleri kedilerde başka sorunlar ile beraber tüy dökülmesine de neden olabilmektedir. Bu tarz durumlardan kedinizi mümkün olduğunca uzak tutun.

Kediler kendilerini temizleyen hayvanlardır. Çok sık banyo yaptırmak ve özellikle uygun olmayan sabun ve şampuan kullanmak tüy dökülmelerine sebep olabilmektedir. Bu nedenle kedileri sık banyo yaptırmaya gerek yoktur. Mevsime göre 10-30 günde 1 kez yıkamanız yeterli olacaktır.

Rapor

Ne düşünüyorsun?

18 noktalar
Oyla Aşağı oy
Yüzbaşı

Özge Demir tarafından yazılmıştır.

Merhaba,
Ben Özge Demir. Kırıkkale üniversitesi veteriner fakültesi öğrencisiyim. Oluşturduğum yazılarla faydalı bilgiler vermeye çalışıyorum. Herkese keyifli okumalar...

Hikaye OluşturucuEmoji Bağımlısıİçerik YazarıGaleri OluşturucuÜyelik Yılı

Köpeklerde Gebelik Sırasındaki Davranışlar

Birbirinden Güzel Veteriner Hekimlerinden Derleme Bölüm- 1